Klokkenmakerij Willems
Home Specialismes Aanbiedingen Tips Contact

 

 

Het uurwerk

Het uurwerk is het hart van de klok. Een mechanisch apparaat met als aandrijving gewichten of opwindveren. Een keer per dag, week, maand of soms zelfs jaar moet de klok opgewonden of het gewicht opgetrokken worden.

De kracht van het gewicht of de veer word heel langzaam losgelaten op het mechaniek. Je ziet dit aan de langzame verplaatsing van de wijzers. Je hoort het aan het tikken en het luiden van de klok. Alledaagse klokken tot super wetenschappelijke precisie instrumenten. Maar helaas zijn alle mechanische apparaten en instrumenten aan slijtage onderhevig.

En dat is waar mijn specialiteit begint. Het oplossen en verhelpen van slijtage, zodat uw klok weer jarenlang met de tijd meegaat en de tijd aangeeft. Soms een kleine ingreep, soms een complexe restauratie. Altijd in overleg met de huidige bezitter, en altijd met respect voor de oorspronkelijke maker van de klok. Vakmanschap van toen en vakmanschap van nu.


De restauratie van de wijzerplaat

De wijzerplaat het gezicht van de klok. De klok is al eeuwenlang onze tijdaangever. Hadden we vroeger alleen de kerkklok die de tijd aangaf, nu is elk huis voorzien van diverse klokken, wekkers en digitale tijdaangevers.

Zijn het tegenwoordig alleen maar cijfertjes en komma's op een display. Vroeger was de wijzerplaat een kunstwerk op zich. Verzilverde en hand gegraveerde cijferringen. Gegoten en vergulde ornamenten. Gestileerde en geblauwde wijzers.

Alles word bij mij gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Ontbrekende onderdelen worden bijgemaakt. Beschadigde verzilverde of vergulde onderdelen worden in hun oorspronkelijke staat hersteld.

Na het verzilveren, vergulden, zwarten of blauwen word alles voorzien van een laagje zaponlak of jade-olie waardoor uw wijzerplaat weer jarenlang mooi blijft.

 

 


 

 

Onderdelen

Losse onderdelen van klokken zijn niet verkrijgbaar. Wat er te koop is zijn machinaal in serie gemaakt standaard onderdelen. Als er iets van uw klok ontbreekt of ooit door een slechte reparatie is vervangen, kan ik dat bijna altijd weer voor u oplossen .

Wijzers in messing of staal kan ik voor u zagen, stileren en op kleur brengen. Tandraderen die te versleten zijn om nog te functioneren kan ik bijmaken in de sfeer van de klok.

Vrijwel alles wat voor het goed functioneren van de klok vervangen of vernieuwd moet worden kan in mijn atelier worden gemaakt.


Reparaties aan de kast.

Oude klokken zijn vaak beschadigd door het jarenlang of eeuwenlang gebruik. Hout is een natuurproduct en reageert op vocht en temperatuur. Om de authenticiteit van de klok te bewaren, herstel ik alleen de zichtbare schade en blijft de klok zoals hij was, echter zonder kieren en spleten of wormstekige gedeeltes.

De meeste hout- en fineersoorten die werden gebruikt heb ik op voorraad, evenals been, ivoor, schildpad, messing en brons. Krimpschade, schade aan fineer of anderszins worden zichtbaar gerestaureerd zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke.

Voor de restauratie

Tijdens de restauratie
Na de restauratie
Klokkenmakerij Willems, KvK: 10030374, BTW: NL070778772B01, Plaats: Malden